Geografijos naktis (ir diena) Joniškio „Aušros" gimnazijoje

  • Paskelbta: 2024-04-15
  • Kategorija: Renginiai

Tarptautinė „Geografijos naktis“ („GeoNight“), kurią reklamuoja EUGEO (Europos Geografijos Draugija) ir IGU (Tarptautinė Geografijos Draugija), „GeoNight“ yra iniciatyva, pirmą kartą 2017 m. pasiūlyta Prancūzijos nacionalinio geografinio komiteto nacionaliniu mastu. Nuo 2018 m. iniciatyva išsiplėtė tarptautiniu mastu, pirmiausia Europoje, vėliau ir kitose šalyse. Renginių geografija pasklido nuo Europos iki Australijos, nuo Azijos iki Amerikos... Buvo surengta per 280 renginių. Džiaugiamės būdami nuolatiniais renginio dalyviais.

Lietuvoje  „GeoNight“ inicijuoja LGD (Lietuvos Geografijos Draugija), veiklas kuruoja dr. Giedrė Godienė. Šių metų renginiai vyko balandžio 5 ir 12 d. „GeoNight” tikslas - populiarinti geografijos mokslą, plėsti geografinį akiratį, geriau pažinti supančią aplinką. GeoNight 2024 renginys vyko daugelyje Lietuvos mokyklų, aukštųjų mokyklų ir įmonių. 

Na kodėl gi "Geografijos naktis" vyksta dieną ?

Dr. Giedrė Godienė papasakojo, kad šios Lietuvoje jau 6, o pasaulyje 8 kartą vykstančios globalios iniciatyvos vardas kilo nuo minties apie malonų "geografinį vakarėlį". Būtent vieną dieną metuose (arba naktį - priklauso nuo to, kurioje Žemės rutulio vietoje būsite) viso pasaulio geografai kviečia visuomenę įdomiai praleisti laiką su geografija ir geografais.

Joniškio „Aušros” gimnazijos mokiniai jau dalyvavo  „GeoNight“ renginiuose 2021 metais. Organizuojant renginius talkino gimnazijos alumnės, tuomet VU geografijos studentės Miglė Pašakinskaitė ir Roberta Budreckaitė. Miglė sukūrė orientacinį turą po Joniškio miestą, o Roberta su bendrakursiais nuotoliniu būdu mūsų gimnazistams vedė protmūšį. 2024 m.  „GeoNight“ renginys tapo integruotas:  geografija - IT - pilietiškumas. 

Žinome, kad šiemet renginį organizavo ir žagariečiai. Gaila, balandžio 6d. neprisijungėme prie Žagarės regioninio parko organizuoto naktinio žygio Žagarėje, bet girdėjome pačius geriausius atsiliepimus. 

Balandžio 12 d. Joniškio „Aušros“ gimnazijos gimnazistai dalyvavo pasaulinės GeoNight 2024 renginyje. Renginys buvo labiau - geografijos diena, nes veiklas pradėjome iš karto po pamokų. Mokiniai apsilankė Golden Fields Factory gamykloje, kurioje gaminami aukščiausios kokybės pašarai. Pašarai iš Lietuvos keliauja iki Artimųjų Rytų, pasiekia net Japoniją. Ačiū gamyklos atstovei Oksandrai už galimybę pamatyti ir sužinoti, kokie inovatyvūs ir globalūs dalykai vyksta mūsų mieste. Naujai įkurta gamykla, darbo vietos. Kvapai, kuriuos jaučiame savo mieste nėra kenksmingi ar nesaugūs. Tai tik gamykloje džiovinamų kukurūzų, liucernos ar šiaudų garai. Žaliava superkama iš vietinių ūkininkų. 

Po ekskursijos mokiniai dalyvavo tarpdisciplininėje konferencijoje "Joniškis lokaliai ir globaliai". Mokiniai pristatė sukurtus  filmukus, pateiktis, lankstinukus apie Joniškio rajono gamtos ir kultūros vertybes (istorijos ir pilietiškumo mokytoja Vilma Kubilinskaitė, IT mokytojas Kęstutis Motiejuitis), Joniškio pramonės objektus (geografijos mokytoja Giedrė Motiejuitė). 

Per šiuos mokslo metus visi 10 klasių mokiniai kūrė pristatymus apie Joniškio rajono gamtos ir kultūros vertybes, miesto pramonės objektus. Daugeliui gimnazistų renkant informaciją talkino tėvai, dirbantys juose. Gyvenant savo krašte, dažnai nedaug žinome apie tai, kas vyksta ar vyko pastatuose, kuriuos galbūt praeiname kasdien. Pasigilinti, paieškoti informacijos, buvo tikrai įdomu ir naudinga. Įdomiausi darbai buvo pristatyti „GeoNight 2024” konferencijoje:

  1. Video reportažas  „Joniškio krašto dvarai ir dvarvietės“ (2Ag Miglė Pikelytė, Austėja Blinovaitė, Vestina Sperskaitė, Dinara Didžklapytė, Kamilė Vaišvilaitė);
  2. Video reportažas  „Istorijos architektūros pėdsakais“ (2Ag Anelija Kriščiūnaitė, Goda Stasiulytė, Eva Radvilaitė, Mija Paulauskaitė);
  3. Video reportažas  „Joniškio krašto muziejai“ (2Ag Ugnius Kiseliovas, Pijus Čalnaras, Nedas Kalvelis, Grantas Mikalkėnas, Adelė Vinciūnaitė);
  4. Interaktyvus žemėlapis „Joniškio rajono gamtiniai objektai“ (2Bg Emilija Skablauskaitė, Urtė Kinderytė, Aras Golubovas, Smiltė Satkauskytė, Liliana Kupčikaitė);
  5. Pristatymas „Tiudorų Žagarė“ (2Cg Miguel Angel Puipa, Pijus Adomaitis, Gabrielė Šauklytė);
  6. „Joniškio rajono gamtiniai objektai“ – lankstinukas (Mikas Motiejuitis, Robertas Pakatilius, Kajus Kazimieraitis, Gytė Misiulytė, Rusnė Bendauskaitė);
  7. „Joniškio modernioji architektūra“ – lankstinukas (2Cg Austėja Bulytė);
  8. UAB „Joniškio duona“ (2Bg Gabrielė Gumbelevičiūtė, Vilija Jakuškaitė, Igneta Kairytė, Naglis Adomavičius)
  9. Video reportažas  UAB „Šiaurės Vilkas“ (2Bg Nedas Kupčiūnas, Kasparas Zalieckis, Aras Golubevas, Edvinas Petkus)
  10. UAB „Golden Fields faktory” (2Cg Deimantė Banytė, Ugnė Verbickaitė)
  11. ŽŪB „Delikatesas‘‘ (2Cg Žydra Malukaitė, Emilija Klivytė)
  12. Ūkininkų kooperatyvas „Joniškio aruodas“ (2Bg Mėja Mačiūnaitė, Liliana Kupčikaitė, Emilija Skablauskaitė)

Ačiū rėmėjams ir partneriams UAB „Joniškio duona” už saldžias dovanas, Joniškio turizmo ir verslo informacijos centrui už prizus, Golden Fields Factory ir ŽŪK „Joniškio Aruodui" už ekskursiją. Konferencijoje dalyvavusi Joniškio turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Jurgita Bučinskienė gyrė mokinių darbus, jų kūrybiškumą, išradingumą. 
Giedrė Motiejuitė, Vilma Kubilinskaitė
 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos