Sugrįžimai - 2024

  • Paskelbta: 2024-03-06
  • Kategorija: Alumnai

Vėl visi kaip paukščiai suskridome čia,
Kur pradžia jaunystės ir kelio pradžia...

Visi svarbūs renginiai Joniškio „Aušros“ gimnazijoje prasideda gimnazijos daina- himnu, kurį vieno gimnazijos jubiliejaus metu padovanojo poetas J. Macevičius ir kompozitorius A. Raudonikis - mūsų buvusieji. Kitaip ir būti negali. Todėl ir šią saulėto penktadienio popietę visiems gerai žinoma melodija užliejo aktų salę, į kurią šįkart susirinko abiturientai ir penki buvę gimnazijos auklėtiniai - pasikalbėti,  pasidalinti savo sėkmės istorijomis, prisiminimais, ateities planais ir net receptais, kaip gyventi, kaip elgtis, kaip pagauti sėkmės paukštę už uodegos... 

O tada geografijos mokytoja  Giedrė Motiejuitė pristatė GIS žemėlapį „Joniškio „Aušros“ gimnazijos alumnų geografinis išsibarstymas“, kurį prieš keletą metų sukūrė jos mokinė Kotryna Ramonaitė. Žemėlapis vis pilnėja, vis daugiau buvusių mokinių pasižymi jame savo gyvenimo ir darbo vietas, užpildę anketą dalijasi savo prisiminimais. Žemėlapis išties įspūdingas. Mokytoja Giedrė priminė, kad dirbti GIS-ais ją paskatino buvęs mokinys Marius Bartašius, kurį ji pati kažkada paskatino domėtis geografija. Taip ir vyksta mainai. Beje, Marius - 2007 m. laidos absolventas, dalyvavęs šiame renginyje, turėjo ne tik galimybę apkabinti savo mylimą geografijos mokytoją, jai padėkoti, bet ir papasakoti apie savo karjeros vingius: 2016 m. Vilniaus universitete įgijęs kartografijos magistro laipsnį išsiugdė vieną reikalingiausių šiais laikais gebėjimų – tinkamai sukaupti, sutvarkyti ir parengti naudoti įvairiems tikslams geografinius (erdvinius) duomenis. Taigi Marius žino kelią į paslaptingą žemėlapių pasaulį – labai seną, o kartu itin šiuolaikišką. Šiuo metu Marius dirba Kaune, VĮ „Valstybinė miškų urėdija“, kur sėkmingai pritaiko geografinės informacijos mokslo žinias kurdamas žemėlapius. Beje, Mariaus laisvalaikio pomėgis - šachmatai, kuriais žaisti dažnai grįžta į Joniškį ir atstovauja gimtajam miestui įvairiose varžybose (vadovas Linas Dijokas). 

Antroji prakalbinta buvo Marija Kaminskaitė, Joniškio rajono savivaldybės administracijos Kanceliarijos skyriaus viešųjų ryšių specialistė,  gimnazijos duris užvėrusi prieš septynerius metus, o šiandien atvykusi ir kaip saviškė, ir kaip viešnia. Tai aktyvus ir pilietiškas žmogus. Sunku būtų išvardyti visus konkursus, kuriuose Marija dalyvavo. Ne tik dalyvavo, bet ir laimėjo. Mokėsi ir baigė  Klaipėdos valstybinėje kolegijoje socialinius mokslus (vadybos kryptis), o kiek vėliau - Klaipėdos universitete Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete studijas vainikavo magistro darbas „Verslo organizacijų bendradarbiavimo su savivaldybe tobulinimas“. Marija tiki, kad gali būti naudinga savo gimtajam miestui ne tik žodžiais. Dirbdama Joniškio rajono savivaldybės administracijoje Marija vykdo įvairiausias funkcijas – rengia ir teikia visuomenei, žiniasklaidai informaciją apie savivaldybės veiklą. Šiuos aspektus ji kažkada išsamiai analizavo savo magistriniame darbe. Po darbų Marijos gyvenimą užpildo noras pažinti pasaulį ir kelionės. Beje, Marija prisipažino, kad šiemet baigs dar vienus mokslus - Joniškio ŽŪM apželdintojos specialybę. „Niekada nevalia sustoti, turi nuolat judėti“, - sakė ji.

Mokiniai susidomėję klausėsi 1994 m. absolventės Linos Vyšniauskaitės sėkmės istorijos. Negali nesižavėti Linos sugebėjimu visur ir visada suspėti, noru kurti gėrį ir grožį aplink save: Lina-  „Aušros“ gimnazijos taryboje tėvų atstovė, aktyvi Rotary klubo narė, Stupurų kaimo bendruomenės projektų kūrėja ir įgyvendintoja. Lina teigė, kad nenorėtų darbo su apibrėžtu laiku. Visai suprantama, nes sunkiai suskaičiuojamus jos sumanymus ir idėjas sutalpinti į laiko rėmus tesugeba tik ji pati... Tai sutelkia mėgstančių skaityti ir dalytis skaitymo džiaugsmu bendraminčių klubą „Vietoj deserto“, tai kviečia atgaivinti senąsias tradicijas ir papročius vaizdingame Mūšos slėnyje ir ragina susiburti visas Linas ir Linus. Ji ir pirmoji rajone ūkininkė, kurios šaltai spaudžiami nerafinuoti tik iš savo ūkyje užaugintos produkcijos linų sėmenų ir kanapių sėklų aliejai savo energetine verte ir maistine sudėtimi yra tarp sveikiausių rinkoje siūlomų šios srities produktų. Lina žingeidi nenuorama buvo ir mokykloje, mokėsi puikiai, mėgo lietuvių kalbą ir literatūrą, dalyvavo įvairiose veiklose. Ji prisiminė istoriją, kaip mokyklai buvo renkamas vardas...

Ketvirtasis alumnas, apsilankęs tą penktadienio popietę gimnazijoje - 1973 m. laidos absolventas, niekada nepailstantis Leonas Karaliūnas, 28 knygų leidėjas, Joniškio krepšinio muziejaus, kurio neparduotų ir už millijonus, sporto klubų „Siekis“, „Žiemgalių ainiai“ ir „Krepšinio legendos“ įkūrėjas, istorinio ir kultūrinio Joniškio krašto paveldo puoselėtojas, sporto entuziastas, kraštotyrininkas, visuomenės veikėjas ir Joniškio garbės pilietis, už nuopelnus Joniškio kraštui apdovanotas Joniškio rajono savivaldybės administracijos padėkos ženklu, Mykolo Arkangelo statulėle. Negali nesistebėti šio žmogaus energija, naujų planų, kuriais jis mielai dalinosi, gausa. Nusprendėme, kad jo pasas tikrai meluoja ir kad Leoną reikėtų užregistruoti į LRT TV laidą „Mano pasas meluoja“.

Renginio vedėjas Jonas Gricius - penktasis gimnazijos alumnas, tądien dalyvavęs susitikime su abiturientais ir kalbinęs visus svečius, 2013 m. gimnazijos absolventas. Jonas – menininkas, kūrėjas, kurį laiką savęs ieškojęs didmiesčiuose, bet vėliau sugrįžęs į gimtąjį Joniškį. Nepamirštamas jaunojo režisieriaus Jono Griciaus diplominis darbas prieš keletą metų buvo parodytas Baltojoje sinagogoje - eksperimentinis spektaklis pagal M. Slančiausko rinkinius „Apie pradžią ir galą pasaulės“. Abejingų šiam darbui nebuvo. O vėliau, suradęs grupę bendraminčių, pradėjo dirbti Žagarės kultūros centre režisieriumi. Džiaugiamės kultūros pakilimu Žagarėje, prie ko žymia dalimi prisideda, žinoma, ir Jonas. Šitiek suorganizavęs su kolegomis renginių, daugybės jų buvęs ir vedėju, jis prisipažino, kad tokio jaudulio jau seniai neišgyvenęs kaip šįkart: buvo labai neramu grįžti į savo mokyklą... Jono profesionalumu džiaugėmės: jis kiekvieną sugrįžusį alumną kalbino taip, kad šie atsivėrė ir išsipasakojo ne tik savo sėkmės istorijas, bet prabilo ir apie svajones bei planus... Kalbėjusieji skatino turėti svajonę, paversti ją tikslu, turėti karjeros planą ir nuosekliai dirbti, kad jis būtų įgyvendintas.  Finale - Jonas prie fortepiono ir jo atliekama daina. Jėga!                  

Žinoma, be Jono, atsidėkodami už kartu praleistą popietę dabartiniai gimnazistai Austėja, Naglis - šiandieniniai geriausi gimnazijos balsai ir besusukančios šokėjų poros, vadovaujami mokytojų Birutės Jurgaitytės ir Sandros Paulavičienės, dovanojo šaunią meninę programą.

Kiekvienos mokyklos buvusieji mokiniai - jos didžiulis turtas, kuriuo džiaugiamės ir didžiuojamės, dėl kurio išgyvename ir linkime didžiulės sėkmės.  Ačiū, kad pasidalinote savo patirtimi, savo sėkmės formule su abiturientais šiandien sprendžiančiais lygtį su daugybe nežinomųjų.  Iki naujų susitikimų, mūsų buvusieji...

Rasa Žukauskaitė, gimnazijos karjeros specialistė
Vilija Bartašienė, gimnazijos alumnų asociacijos narė, mokytoja

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos