Mobilios mokslinės laboratorijos vizitas Joniškio „Aušros“ gimnazijoje

      Džiaugiamės galėdami informuoti, kad trečiadienį, 2021 - 11 - 10, gimnazijoje vėl turėjome šaunių užsiėmimų - svečiavosi  mobili mokslinė laboratorija.   Užsiėmimų programoje dalyvavo 42  I- IV  klasių mokiniai. Tiriamoji veikla vykdyta net trijose skirtingose srityse.

     Mikrobiologijos tyrimai vyko vilkiko laboratorijoje (konsultantė Inga Burneikienė). Mokiniai praplėtė žinias apie mikrobiologiją, per mikroskopą stebėjo mieles ir trijų skirtingų rūšių bakterijas, lygino jas ir fiksavo gautus tyrimo duomenis. Neįtikėtini atradimai!

     Antroji darbo sritis - paviršinio vandens kokybės tyrimai (konsultantė Austra Dikšaitytė). 

Gimnazistai tyrė Sidabros ir Joniškio I tvenkinio vandenyje  esančius nitridus, nitratus, fosfatus, pH  ir įvertino vandens telkinio kokybę. Nustatyta, kad tirtame vandenyje dominuoja fosfatai.

    Trečioji darbo sritis - maisto kokybės ir technologinių rodiklių nustatymas (konsultantė Jūratė Šlapkauskaitė). Moksleiviai turėjo ištirti pieno temperatūrą, spalvą, kvapą, skonį, konsistenciją, rūgštingumą. Taip pat nustatė  pieno švarumo klasę, įsitikino,  ar piene yra sodos ir  inhibitorinių medžiagų. Sutikite, ne kasdien tokia galimybė pasitaiko.

    Visos šios tiriamosios veiklos mokiniams leido suprasti, kad gamtamoksliai dalykai (chemija, biologija) yra ne tik įdomūs - tai neatsiejama šiandieninio gyvenimo dalis, o praktinė veikla  - viena iš pagrindinių šių mokslų sėkmingo mokymosi dalių. Tikime, kad turėdami galimybę žinias pritaikyti praktikoje, gimnazistai dar atidžiau studijuos gamtos mokslus gimnazijoje . Pagaliau, ką gali žinoti, galbūt vienas kitas net pasuks šių nelengvų, tačiau labai reikalingų mokslų keliu.   

   Nuoširdžiai tuo tikime.

 

Chemijos mokytoja Lina Martinkienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos