Kūrybingi gimnazistai karjeros kompetencijas ugdo įsitraukdami į antreprenerystės veiklas

Joniškio „Aušros“ gimnazijoje ekonomikos ir verslo paslapčių mokomasi pagal „Lietuvos Junior Achievement“ programą, taip suteikiant gimnazistams galimybę augti mokantis antreprenerystės ir finansinio raštingumo iš geriausių savo srities profesionalų. Čia jie, įgydami praktinės patirties, kuria savo mokomuosius verslus – Jaunąsias bendroves (JB), ugdo karjerai reikalingas kompetencijas, kad ateityje taptų finansiškai nepriklausomais, mokėtų priimti tinkamus sprendimus ir gebėtų vertinti rizikas. Dar mokyklos suole jie supranta, ką reiškia dirbti komandoje, testuoja savo idėjas, kuria skirtingus verslus ir žengia pirmuosius žingsnius verslo pasaulyje – pradėdami nuo pradinio kapitalo surinkimo, darbų planavimo iki verslui būtinų finansinių dokumentų tvarkymo, verslo ataskaitos rengimo. Ši programa nėra verslo simuliacija, tai realaus verslo kūrimo patirtis supažindinant, kaip verslas yra vystomas, valdomas bei leidžiant mokiniams patiems priimti svarbiausius su jų verslu susijusius sprendimus.

Jaunieji gimnazijos verslininkai baigiantis metams prisistatė gimnazijos bendruomenei pakviesdami visus į kalėdinę mugę.

Šiais mokslo metais „Aušros“ gimnazijoje kuriasi 3  gamybinės Jaunosios bendrovės. JB „Graži puošmena“ savo gamtinėmis kompozicijomis ir tvariais dekoro gaminiais padės visiems, kam reikia originalių papuošimų savo šventėms ar norintiems tiesiog pagražinti, atnaujinti savo buitį iš senų papuošimų sukūrus naujus.

JB „Gilė“ planuoja ekskursijų, edukacinių paslaugų teikimą moksleiviams. Šios bendrovės narės į gimnaziją atvyksta iš Žeimelio, tad ir planuoja supažindinti bendramokslius su gimtojo miestelio paslaptimis, istorija ir kultūrinėmis erdvėmis. Mugėje jos prekiavo savo keptais meduoliukais su bendrovės simbolika, išsiskyrė kūrybiška komunikacija.

Bendrovės „Armonika“ vaikinai savo pirkėjams mugėje siūlė išskirtinius marškinėlius papuoštus  kalėdine atributika. Jaunieji verslininkai po pirmųjų sėkmingų pardavimų planuoja didinti investicijas į savo verslą, stengsis efektyvinti darbą ir daryti jį našesnį. Panašu, kad ir po gimnazijos baigimo bendrovė išliks gyvybinga.

Mugėje vertėjo apsilankyti ne tik dėl kalėdinės dvasios, bet ir todėl, kad JB narių sėkmė pradedant antreprenerystės kelionę suteikia įkvėpimo patiems imtis verslo kūrimo. Be abejo, svarbus ir grįžtamasis ryšys – mugės lankytojų gausa, padrąsinantys vertinimai suteikia papildomos motyvacijos inovatyvių, socialiai atsakingų verslų kūrimui.

Tokių renginių nauda jaunimo karjeros ugdymui yra didžiulė - padeda lavinti karjeros valdymo įgūdžius, gebėjimus priimti sprendimus, strateginį ir kritinį mąstymą, supažindina su įvairiais karjeros vystymosi etapais, priežasties - pasekmės dėsniais, sprendžiamos realios situacijos, problemos, susipažįstama su nuolatinio mokymosi svarba, karjeros iššūkiais.

Mokytoja Jūratė Pinkienė pasas –

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos