Keliavome į Lenkiją

Mūsų mokyklos mokiniai ir mokytojai birželio 3-4 dienomis vyko į istorinę kelionę Lenkijoje. Aplankėme Hitlerio bunkerį „Vilko guolį“ tuometiniuose Rytprūsiuose, iš kurio Antrojo pasaulinio karo metais Hitleris vadovavo Vokietijos  ginkluotosioms pajėgoms – Vermachtui.

Taip pat turėjome galimybę pasigrožėti Malborko pilies muziejumi, tai vienas moderniausių bei gausiausiai lankomų muziejų Lenkijoje ir visame Vidurio Europos regione, vykdantis įvairiapusę šviečiamąją, kultūrinę veiklą, rengiantis įspūdingus tarptautinius parodų projektus.

Po to keliavome į uostamiestį – Gdanską. Nuvykome į pusiasalį Vesterplatę ir aplankėme Vesterplatės paminklą, skirtą žuvusių lenkų įgulai atminti, kurie žuvo Vesterplatės mūšyje. Čia prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. Aplankėme ir mūsų numylėtą Baltijos jūrą. Po visų atrakcijų važiavome į viešbutį, kuriame įsikūrėme ir praleidome naktį. Pailsėję ryte važiavome į Gdansko senamiestį, aplankėme įvairiausius objektus. Vienas iš jų – Šv. Marijos katedra, tai viena iš didžiausių plytinių bažnyčių pasaulyje, kurioje telpa apie 25 tūkstančius žmonių. Ten turėjome įveikti 400 laiptų, kurie buvo iššūkis daugumai. Užlipus ant bažnyčios stogo atsivėrė nuostabūs Gdansko vaizdai iš paukščio skrydžio. Priešpaskutinis mūsų objektas buvo Štuthofo koncentracijos stovykla. Ten mums papasakojo, kaip buvo kankinami žmonės, kokie eksperimentai vykdavo su jais... Šioje vietoje daugeliui atmosfera nebuvo pati maloniausia. Kelionę baigėme sustodami netoli Punsko lietuvio Petro Lukoševičiaus prūsų-jotvingių gyvenvietėje, Ožkinių (Šilainės) kaime. Šioje gyvenvietėje pamatėme daug įvairios paskirties statinių bei prūsų pilį. Kelionė visiems paliko daug įspūdžių ir šiltų atsiminimų.

Autorius:
Ugnė Girdžiūnaitė (IIa klasė), Orestas Vozbutas (Ia klasė)

Nuotraukos:
Vytautas Šalavėjus

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos