Šatrijos Raganos gyvenimo epizodai

  • Paskelbta: 2022-11-04
  • Kategorija: Renginiai

„Nuo šypsenos kaip ledas nuo saulės nyksta viskas, kas sieloje pikta ir bjauru.“ (Šatrijos Ragana)


Saulėtą spalio 18 dieną II ir IV klasių mokiniai dalyvavo kelionėje maršrutu Ušnėnai - Užventis - Židikai, kurios metu turėjo galimybę susipažinti su Marijos Pečkauskaitės (Šatrijos Raganos) gyvenimo momentais ir sužinoti dar mokykloje negirdėtų faktų apie šią lietuvių rašytoją. 

Tam, kad būtų galima artimiau susipažinti su Šatrijos Ragana, negalima neaplankyti Ušnėnų, kuriuose gimė žymus visuomenės ir kultūros veikėjas Povilas Višinskis. Jis darė didelę įtaką tuo metu dar tik būsimos rašytojos gyvenimui: Šatrijos Raganą nuosekliai mokė lietuvių kalbos, jog ji galėtų ne tik susikalbėti, bet ir rašyti lietuviškai, skatino jos kūrybines ambicijas ir pažindino su tuometiniu lietuviškumu. Po Ušnėnų mokiniai keliavo į kitą stotelę – Užventį, kur klausėsi Užvenčio kraštotyros muziejaus darbuotojos paskaitos apie Šatrijos Raganą, žiūrėjo Užvenčio gimnazijos mokinių sukurtą filmuką, grožėjosi Užvenčio dvaru bei dvaro parku, kuriame prieš maždaug 130 metų vaikščiojo ir pati rašytoja. Važiuodami į Židikus, gimnazistai dar spėjo užsukti į Šatrijos kalną, kur grožėjosi rudens vaizdais, atsivėrusiais nuo kalno viršūnės. Yra sakoma, kad nuo seno ant šios kalvos rinkosi visos Žemaitijos raganos. Žvalius ir autobuse atgavusius jėgas mokinius Židikų Šatrijos Raganos memorialiniame muziejuje pasitiko gidė, kuri plačiau papasakojo apie Mariją Pečkauskaitę, jos gyvenimo etapą Židikuose. Pačiame muziejuje galima pamatyti daug išlikusių rašytojos daiktų – nuo supamojo krėslo iki pačios rašytojos išverstų knygų iš vokiečių į lietuvių kalbą. Šatrijos Ragana Židikuose už savo sutaupytus pinigus nupirko namą, kuriame įkūrė ambulatoriją, pasirūpino, kad būtų atidaryta senelių prieglauda, o pati gyveno kukliai, nedideliame klebonijos kambaryje. 
Židikų koplyčioje ant Šatrijos Raganos kapo yra užrašyta: „Rašytoja, pedagogė, labdarė“, būtent tokį paprastą įvaizdį pati Marija Pečkauskaitė stengėsi išlaikyti visą savo gyvenimą, o jos kilnūs ir nesavanaudiški darbai mūsų gimnazijos mokinių atmintyje išliks dar ilgam.  

 

Autorius:
Gabija Pakatiliūtė

Nuotraukos:
Vytautas Šalavėjus

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos